Symposium 175 jaar Beelsfundatie

Saskia Kalter 16-12-2022
358 keer bekeken 0 reacties

Op donderdag 15 december vierde de Helmondse Beelsfundatie zijn 175-jarig bestaan met een symposium in het Speelhuis. Het doel van de bijeenkomst was om kennis te delen, maar vooral ook om de naamsbekendheid van de organisatie te vergroten.

Want hoewel de Beelsfundatie al bij veel Helmondse professionals bekend is, is het elk jaar weer een uitdaging om de beschikbare ondersteuning uit te keren. 

175 jaar Beelsfundatie 

De Beelsfundatie is een fonds dat in 1847 werd opgericht door huisarts Theodorus Nicolaas Beels. Doelstelling is het doen van uitkeringen aan hulpbehoevende gezinnen, personen of maatschappelijke organisaties uit Helmond en de directe omgeving, die zich buiten hun schuld en ondanks hard werken in een moeilijke financiële situatie bevinden. Het gaat daarbij om een eenmalige (en dus niet structurele) bijdrage, bijvoorbeeld voor een koelkast, een fiets, een laptop voor een studerend kind of een lening voor een jaar om een zware periode te overbruggen. 

Het kan ons allemaal overkomen

De eerste spreker op het symposium is Esmah Lahlah, momenteel wethouder in Tilburg, maar opgegroeid in het Helmondse. Ze vraagt zich af: 'Is armoede een ingewikkeld probleem, of maken wij als maatschappij niet de juiste keuzes?'. In de huidige tijd, waarin steeds meer mensen in financiële problemen raken, groeit het besef dat het ons allemaal kan overkomen, en dat we solidair moeten zijn. Tegelijkertijd is Lahlah ervan overtuigd dat tijdelijke regelingen helpen, maar niet zorgen voor bestaanszekerheid. Ze pleit voor een structurele aanpak, in plaats van pleisters plakken. 

Van generatie op generatie 

Professor Gera Nagelhout doet aan de Maastricht University onderzoek naar de vraag hoe we de gezondheid en het welzijn van mensen met een lagere sociaaleconomische positie kunnen verbeteren. Ze benadrukt dat stress aan de basis ligt van veel van de problemen waar deze mensen tegenaan lopen. Stress zorgt voor een minder goede lichamelijke gezondheid, maar ook op de hersenen heeft stress een grote invloed. Zo vermindert stress je vermogen tot plannen, maar ook tot impulsonderdrukking. Met alle gevolgen van dien. Ze pleit voor een intergenerationele aanpak, waarbij het hele gezin langdurig wordt geholpen. 

De harde cijfers

In Helmond leeft 20% van de inwoners op of onder het bestaansminimum. Dat zijn 15.000 mensen en dit aantal blijft groeien, door onder meer de inflatie en de stijgende energiekosten.  De Beelsfundatie helpt mensen die buiten hun schuld om in financiële moeilijkheden verkeren. Lees meer over hun werk en de voorwaarden voor aanvragen op de website, of bekijk onderstaande inspirerende video! 

 

Afbeeldingen

175 jaar Beelsfundatie

0  reacties

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen