‘Als we er snel bij zijn, voorkomen we een heleboel ellende.’

Saskia Kalter 01-09-2022
665 keer bekeken 0 reacties

In een artikel in het ED trok hoogleraar Gera Nagelhout hard aan de bel. Geldstress zorgt voor gezondheidsproblemen en uitval op het werk wat problemen nog verder vergroot. Wat kunnen we NU doen om ervoor te zorgen dat de problemen ons niet boven het hoofd groeien?

Mandy BrunschotWe spreken erover met insolventieadvocaat Mandy Brunschot van Trust Advocaten: ‘Als we er snel bij zijn, voorkomen we een heleboel ellende. Het is echt alle hens aan dek want er gaat een grote golf ellende aankomen.’

Een sneeuwbal die groeit

De zon schijnt meedogenloos, de mussen vallen van het dak. Niemand die nu nadenkt over het treffen van maatregelen om straks bijvoorbeeld energie te besparen? “Ik hoor dagelijks dat ondernemers het voorschot omlaag zetten omdat ze nu rekeningen moeten betalen. Ook zie ik het aantal faillissementen toenemen. De Belastingdienst gaat toegekende voorschotten van de coronaregelingen de komende tijd terugvorderen. Er wordt meer loonbeslag gelegd bij medewerkers. Personeelstekorten drukken op de resultaten van ondernemingen. Het zijn allemaal vlokjes van een sneeuwbal die onontkoombaar groter wordt.” 

Mandy van Brunschot is specialist in faillissementsrecht en schuldhulpverlening. “Ik verwacht de komende tijd nog veel meer problemen. Daarom is het zo belangrijk om er snel bij te zijn. Een werkgever kan veel opmerken, iemand die vaker ziek is bijvoorbeeld, niet meer geconcentreerd werkt of het leggen van loonbeslag. Een advocaat kan heel snel en adequaat de groei van problemen stoppen. Het is in ons aller belang dat we er samen onze schouders onder zetten.”

Mensen behouden cruciaal

Financiële problemen liggen aan de basis voor allerlei andere problemen. Mandy: “Mensen vallen uit, melden zich ziek en erger: worden langdurig arbeidsongeschikt. De werkgever kan de weg wijzen naar hulp of zelf hulp inroepen voor de betreffende medewerker. Daar heeft hij een cruciale rol in. Je moet voorkomen dat iemand drie jaar in de schuldhulpverlening terecht komt en uitvalt uit het arbeidsproces. In de huidige tijd is het zo belangrijk om je mensen te behouden. Soms wordt er een saneringskrediet ingezet, waarbij de schulden worden overgenomen of afgekocht, of ze verwijzen door naar ons. Het levert voor de werkgever altijd meer op dan het kost.”

Geen wachttijden, meteen actie

De advocaat kan wegen bewandelen die anderen niet kennen. “Als ze bij mij komen, gaan we meteen aan de slag. Wij hebben geen wachttijden. Wij zorgen ervoor dat mensen weer ruimte krijgen. Het moet raar lopen als we de situatie niet binnen 6 maanden op de rit hebben en iemand schuldenvrij is. En als mensen weer licht zien, dan verdwijnt de stress en neemt ook meteen het ziekteverzuim af. De ondernemer of werkgever heeft zijn medewerker terug en de medewerker heeft weer perspectief.”

Praktische oplossingen

Trust Advocaten begint met een intake . “Daarin schetsen we de globale oplossing. Het feit dat ze gehoord worden, geeft al lucht. Ik geef ook aan: we gaan het oplossen, hoe dan ook. We nemen zorgen weg en bieden zekerheid. Zo’n traject is altijd maatwerk. Niets ten nadele van de ‘reguliere’ instanties, maar wij zijn echt juridische specialisten. Wij weten wat er allemaal mogelijk is, ook als de situatie niet recht-toe-recht-aan is. Samen met de cliënt maken we een plan van aanpak. Geen lange epistels, maar praktisch en behapbaar.’

Loonbeslag stoppen

De eerste, belangrijkste actie is het stoppen van het loonbeslag. “Dat kan soms nog dezelfde dag. Je ziet de lucht klaren in het gezicht van de cliënt. Bij kleine ondernemers overleggen we met boekhouders; er zijn altijd meerdere wegen die we naar een oplossing leiden. En: de oplossing voor schulden helpt bij de andere problemen. We gaan voor een structurele oplossing; ik wil de client niet meer terug zien. Ik kijk ook verder: soms verwijs ik door naar echtscheidingsadvocaten, naar budgetcoaches, maatschappelijk werk etc.”

Adviessessies met ondernemers/werkgevers

Het treffen van een betalingsregeling is eenvoudig, het doorlopen van een saneringstraject is dat niet. “Daar heb je professionele ondersteuning voor nodig. Een werkgever kan al heel veel oplossen door gewoon advies te vragen. Het is zaak de trein te stoppen en de schuldenpositie kleiner te maken. Dan komen oplossingen binnen handbereik. We moeten de exponentiële groei van schulden nu proberen te stoppen door snel in te grijpen wanneer dat nog eenvoudig kan, want uiteindelijk betalen we dat met zijn allen. Volgens mij is het tijd om ondernemers en werkgevers te laten zien en ervaren wat ze zelf kunnen doen. Nu is het moment!”

Afbeeldingen

0  reacties

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen