Submenu

Stichting Speel je mee

06-04-2023

Voor gezinnen met geldproblemen is het geen vanzelfsprekendheid dat zij hun kinderen een verjaardagscadeautje kunnen geven. Ook met Sinterklaas, Suikerfeest of het behalen van de zwemdiploma is er geen geld voor een cadeau. Stichting Speel je mee brengt daar met veel liefde verandering in.

Leonie Baan: ‘Je ziet soms de paniek in de ogen van ouders, wanneer ze geen financiële ruimte hebben om hun kinderen speelgoed te geven, of geen geld hebben voor verjaardagscadeaus. Stichting Speel je mee kan het verschil maken, en mensen zo ademruimte geven.’ De stichting zamelt bruikbaar, compleet en goed speelgoed in, zodat (groot)ouders een mooi cadeau voor allerlei gelegenheden kunnen uitzoeken. Alles om ervoor te zorgen dat ook deze kinderen een echt feestgevoel kunnen ervaren. 

Voor ouders en grootouders


De stichting is er voor Helmondse gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. Zij kunnen bij verschillende instanties, zoals Stichting Leergeld Helmond en Saldo Plus, een doorverwijzing aanvragen. Steeds meer mensen zijn van de stichting afhankelijk voor speelgoed, en daarbij is vooral de stijging in het aantal werkenden opvallend. Zij hebben een baan, maar verdienen niet genoeg om rond te komen. 

Niet alle kinderen weten iets af van de financiële situatie van hun (groot)ouders. Daarom richt de stichting zich specifiek op volwassenen, die speelgoed uitzoeken voor het kind. De locatie is daarom bewust onder schooltijd geopend. Elke woensdag tussen 09.30 en 11.30u kunnen mensen op inloop bij Speel je mee op het Groet- en ontmoetplein terecht. Om ook de werkende (groot)ouders te kunnen bedienen, is de locatie ook steeds vaker een avond open. 

Per kwartaal krijgt men per kind punten, waarvoor speelgoed mag worden uitgezocht. Daarbij kosten de grotere stuks speelgoed meer dan de kleine, en mogen boeken gratis worden uitgezocht. Leonie: ‘We zagen dat men voor de punten toch liever kiest voor speelgoed, terwijl lezen zo belangrijk is. Om het lezen te stimuleren hebben we de boeken geprijsd met 0 punten.’ Ook grootouders met weinig financiële middelen zijn welkom om speelgoed uit te zoeken, voor hen geldt een ander puntensysteem.

Wekelijks gaat een enthousiaste groep vrijwilligers aan het werk met het ingebrachte speelgoed. Dat wordt nagekeken, schoongemaakt en opgeknapt: alles om het er weer prachtig uit te laten zien. Daaraan wordt veel waarde gehecht, omdat het speelgoed vaak cadeau wordt gedaan. Leonie: ‘Dan wil je als ouder of grootouder toch heel graag dat er niet aan af te zien is dat het speelgoed niet nieuw is.’ Iedere vrijwilliger heeft zo z’n eigen expertise. Zo is Ria de poppenmoeder: zij doet ze in bad, lapt ze op en naait kleertjes. De jongste vrijwilliger is begin dertig, de oudste de zeventig ruim gepasseerd. 

Een echt feest


Speciaal voor kinderfeestjes heeft Stichting Speel je mee een kast met nieuw speelgoed, zodat kinderen iets nieuws kunnen meebrengen wanneer ze zijn uitgenodigd op een feestje. Dit speelgoed komt deels van sponsoren, maar bijvoorbeeld ook van organisaties die bij een jubileum geld inzamelen voor Stichting Speel je mee. 

Om het feest compleet te maken, worden kinderfeestjes en verjaardagstaarten onder de klanten van Stichting Speel je mee verloot. Van het geld dat bij de stichting binnenkomt, worden feestjes ingekocht. Bijvoorbeeld bij Kidsplaza of We-Jump. Een feestje op locatie, met alles erop en eraan: voor veel kinderen (en hun ouders) een droom die uitkomt. 

Hoe het begon


Stichting Speel je mee werd opgericht door Monique van de Pol en bestaat inmiddels tien jaar. In een tijdschrift las Monique over een weggeefkast met speelgoed bij mensen thuis, waarop ze besloot zelf ook zoiets op te zetten. Al snel ontving ze echter zoveel donaties, dat een externe locatie nodig was. Op die eerste locatie was Stichting Leergeld de buurman, en zij zorgden voor veel doorverwijzingen. 

Zo is het balletje gaan rollen, en inmiddels is Speel je mee een geoliede machine met 12 vaste vrijwilligers. Zij doen het echt samen: de administratie, cadeaus inpakken en de winkel poetsen gebeurt allemaal met een glimlach. Veel vrijwilligers gaan al jaren mee, en zijn trots wanneer ze iemand met een mooi pakket naar buiten zien lopen. 

Leonie vertelt: Mensen komen vertwijfeld binnen, ze vinden het spannend om deze hulp aan te nemen. Een voordeel is dat wij niet naar het inkomen vragen, een doorverwijzing is genoeg. Wanneer mensen zien wat we aanbieden zijn ze blij verrast. Als ze de letterlijke en figuurlijke drempel eenmaal over zijn, ontstaan mooie contacten. En soms krijgen we een mailtje met ‘We zijn uit de schulden, we hebben het gered.’ Dat is voor ons heel bijzonder om te horen.’

Een steentje bijdragen


Wat Helmondse professionals zeker moeten weten over Stichting Speel je mee? Dat ze bestaat, aldus Leonie. Dat zij mensen naar de stichting kunnen doorverwijzen, want kinderen hebben spullen nodig om te spelen, te lezen en te leren. Leonie: ‘We staan in de brochure van de gemeente en staan op de kaart, maar we merken dat nog niet alle professionals ons kennen. Daarom zijn we het meest geholpen met doorverwijzingen. Daarnaast nodigen we professionals uit om eens binnen te lopen, ze zijn van harte welkom!’ 

Lees meer over Stichting Speel je mee op de website

Heb je tijd over? De stichting is altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe vrijwilligers. Niet alleen voor de woensdagochtend maar ook incidentele hulp in de avonduren is welkom!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over ons

Ruimte om te leven | Helmond is een beweging die de tweedeling in Helmond wil tegengaan. Overheid, zorg, bedrijfsleven, welzijn en onderwijs steken de koppen bij elkaar om samen de kar te trekken.

Doe je mee?

Nieuwsbrief

Natuurlijk lees je al het nieuws op dit platform; neem vooral de url op in je favorieten!

Wil je ook onze digitale nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan

Volg ons via

    

 

 

Cookie-instellingen